Brent:

Werken als M&A Consultant bij SINCERIUS

Zou je ons iets over jezelf en je studieachtergrond kunnen vertellen? 

Mijn naam is Brent (26 jaar) en ik woon in Amsterdam. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amterdam en vervolgens heb ik een master Strategy & Organization gedaan. 

Na mijn studie ben ik gaan onderzoeken waar mijn interesses lagen. Vanuit mijn analytische achtergrond ben ik op zoek gegaan naar bedrijven die daarop aansloten. Ik kwam erachter dat ik de overname markt interessant vond en vanuit daar heb ik in deze richting gezocht. Via Magnet.Me kwam ik in contact met SINCERIUS. Toen heb ik hier een keer een kopje koffie gedronken en klikte het gelijk. 

Is er een vereiste studieachtergrond nodig om bij SINCERIUS te gaan werken? 

Je ziet zeker bij FDD dat veel mensen een finance, economie of bedrijfskunde achtergrond hebben. Maar het hoeft niet per se! Ik heb ook collega’s met een achtergrond in biomedische wetenschappen, industrial design en natuurkunde. Het belangrijkste is dat je affiniteit hebt met overnames en een sterke analytische kant hebt. 

Als je een achtergrond hebt in informatica, business analytics of vergelijkbaar, is het Business Intelligence (BI) team van SINCERIUS wellicht geschikter. Onze Business Intelligence tak is eigenlijk voortgekomen uit de wens van klanten om blijvend inzicht te krijgen, óók na het FDD-traject. We wilden graag aangehaakt blijven bij bedrijven om hen te ondersteunen op langere termijn. Het BI team bouwt dashboards in Power BI om zo bedrijven real-time inzicht te geven in hun data. 

Kan je verder wat vertellen over SINCERIUS? Wat voor dienst bieden jullie? 

SINCERIUS geeft financieel advies bij bedrijfsovernames. Hierbij wordt gekeken of de onderliggende resultaten die gepresenteerd worden, daadwerkelijk representatief zijn. Daarnaast wordt er naar de toekomst gekeken, we proberen in te schatten of daar kansen of juist risico’s liggen, en hoe een potentiële koper naar een bedrijf moet kijken. 

Tegenwoordig is er bij bedrijven veel data beschikbaar, maar in de low-mid market waar wij in zitten is dit niet altijd helemaal helder voor het management zelf. Juist daar kunnen wij waarde leveren: door data inzichtelijk te maken en er de juiste conclusies aan de verbinden. 

Hoe ziet een project er meestal uit? 

Over het algemeen komen wij bij een bedrijf aan de aankoopkant in beeld op het moment dat de deal is gemaakt. Deze deal is dan wel onder voorbehoud van wat er nog wordt gevonden bij, onder andere, due diligence. We beginnen met een kick-off call om de achtergrond van het bedrijf te leren kennen en te bespreken waarnaar gekeken moet worden in de financiën. Vanuit onze data gedreven aanpak is het idee dat we zoveel mogelijk data opvragen. Aan de hand daarvan maak je je eerste analyses en deze bespreek je met het management. Je kijkt naar de afgelopen jaren en naar de toekomst op basis van de cijfers. Onder de werkzaamheden vallen – vooral in het begin – het verwerken van data in Excel en Power BI. Uiteindelijk stel je een rapport op waarin je een vertaalslag maakt van de data naar een helder advies. 

Werken de FDD en BI teams veel samen? 

De samenwerking tussen deze teams werkt beide kanten op erg goed. Door de expertise van het FDD team kan het BI team goed inzicht verlenen aan de bedrijven door middel van de dashboards. We werken op veel projecten samen omdat je steeds vaker grote datasets krijgt. Het BI team is gespecialiseerd in het verwerken van grote hoeveelheden data, dus zij kunnen ons daarin goed ondersteunen. 

Hoeveel projecten heb je op dit moment en hoelang duurt zo’n project? 

Als je net begint heb je er één. Je start met je buddy, maar werkt al snel ook samen met een manager of partner. In het begin zijn het vaak korte projecten en later breidt dat uit. Momenteel zit ik ook op meerdere projecten, wanneer je echter werkt voor een groot bedrijf kan het zijn dat je je enkel met één project bezighoudt.   

Bij de aankoopkant duren de projecten tussen de drie en vijf weken. Bij de verkoopkant, wanneer er nog geen potentiële koper is, kom je vaak juist eerder binnen bij het project. In dat geval schrijven we ook een verkooprapport. Dit soort projecten duren ongeveer twee maanden. 

Wat vind je nu het leukste project? 

De complexere casussen vind ik vaak het leukst, door de uitdaging, maar ook omdat je echt waarde kan toevoegen voor de klant. Verder spreekt de diversiteit van dit werk mij erg aan. Je bent in contact met veel verschillende bedrijven en daarnaast zit je de ene keer op de aankoopkant en de andere keer op de verkoopkant. 

Waarom heb jij voor SINCERIUS gekozen? 

Bij de eerste koffie op het kantoor van SINCERIUS voelde ik gelijk een klik, en het due diligence stuk sprak mij heel erg aan. Ik wilde na mijn studie graag ervaring opdoen en bij due diligence zijn de projecten relatief kort. Daardoor licht je het hele bedrijf door en spreek je veel mensen. Je moet alle data zo snel mogelijk eigen maken. In de markt waar wij in zitten, met kleinere bedrijven, krijg je direct verantwoordelijkheid en leer je allerlei bedrijven kennen. Deze verscheidenheid maakt het voor mij erg leuk. 

De cultuur bij SINCERIUS sprak mij ook heel erg aan. Bij SINCERIUS beginnen veel starters, waardoor we een relatief jong team hebben. Iedereen die hier werkt is gedreven en wil zich graag ontwikkelen. We zitten in de overname markt, dat is hard werken en kwaliteit leveren. Maar we doen ook vaak activiteiten buiten werk, zoals sporten, varen met de boot die hier voor de deur ligt, samen skiën in de winter en op strategieweekend in de zomer. 

Hoe ziet een sollicitatieproces er bij SINCERIUS eruit? 

Na je sollicitatie is er eerst telefonisch contact, gevolgd door een kennismakingsgesprek op kantoor. Tijdens dit gesprek staat elkaar beter leren kennen centraal en is er ruimte voor al je vragen. Indien er een match is nodigen we je uit voor een tweede gesprek. Dit gesprek bestaat uit een IQ test en een case, in het gesprek draait het meer om de inhoud en onderzoeken we of je geschikt bent voor de functie bij SINCERIUS. 

Kan je iets meer vertellen over de SINCERIUS Academy? 

SINCERIUS Academy is eigenlijk een bredere term voor het hele ontwikkelplan waarmee je start als je hier binnenkomt. Als je wordt aangenomen koppelen we je aan een buddy die zorgt dat je gelijk aangehaakt bent op de projecten. De eerste paar maanden loop je met de buddy mee en kan je aan hem/haar al je vragen stellen. Hiernaast heb je ook nog één keer per maand technische trainingen om je zo snel mogelijk te kunnen ontwikkelen op verschillende onderwerpen. Tot slot woon je intervisiegesprekken bij waarin je meer leert over klantcontact en hoe een bedrijf in elkaar zit. 

Zijn er stage- en werkstudentschapmogelijkheden bij SINCERIUS? 

Binnen het FDD team kan je een afstudeerstage doen. Hier werk je meestal vier dagen mee aan een transactie en heb je één dag om aan je scriptie te werken. Binnen het BI team hebben we de mogelijkheid tot zowel afstudeerstages als werkstudentschappen. 

Hoe ziet je toekomst eruit wanneer je bij SINCERIUS start? 

SINCERIUS is een boutique, wat onder andere betekent dat je bij veel dingen betrokken kan zijn en eigen initiatief erg wordt gewaardeerd. Je krijgt echt de ruimte om te leren en jezelf op persoonlijk en zakelijk vlak te ontwikkelen. Als je belang hecht aan duidelijke doorgroeimogelijkheden zit je bij SINCERIUS op de juiste plek, er wordt meegedacht wanneer jij klaar bent voor een volgende stap in jouw carrière.