Rik:

Doorgroeien als BI Consultant bij SINCERIUS

Hoe was je startperiode bij SINCERIUS?

In april 2020 ben ik gestart als BI stagiair bij SINCERIUS, midden in de coronapandemie. Tijdens deze stage heb ik me gericht op cashflow forecasting en heb ik een op maat gemaakte loss-function ontwikkeld. Tijdens mijn scriptieperiode ben ik ook betrokken geweest bij de afdeling Performance Improvement (PI) en heb ik bijgedragen aan Financial Due Diligence (FDD) en Business Intelligence (BI). Ik heb dus eigenlijk aan van alles mogen proeven. Oorspronkelijk was ik aangenomen voor het BI-team door Jan, maar ik kreeg de vrijheid om verschillende taken uit te proberen. Uiteindelijk ben ik na mijn scriptie begonnen als fulltime BI-consultant.

Wat zocht je in je BI-stage?

Ik was op zoek naar een plek waar ik naast mijn studie ook echt mee kon werken en ervaring opdoen. Ik wilde bij een bedrijf terechtkomen waar het werk dat ik deed ook daadwerkelijk nuttig zou zijn en gebruikt zou worden. Omdat mijn stage plaatsvond tijdens de pandemie zat ik de eerste twee maanden thuis. In het begin was het een uitdaging om aansluiting te vinden, maar dat is uiteindelijk uitstekend gelukt. Dit komt doordat, ondanks dat ik thuiswerkte als stagiair voor mijn scriptie, ik altijd werd betrokken bij beslissingen en opties kreeg om aan projecten te werken die ik interessant vond. Mijn mentor destijds gaf me veel vrijheid. Hij stond open voor mijn hulp en moedigde me aan om andere afdelingen te verkennen.

Daarnaast was ik op zoek naar een gezellige werksfeer, en die heb ik hier zeker gevonden. Elk bedrijf beweert wel dat het gezellig is. Ik denk dat, zelfs in moeilijke omstandigheden zoals thuiswerken tijdens de pandemie, SINCERIUS erin slaagt om echt een gezellige sfeer te behouden, mede dankzij (online)borrels en teambuildingactiviteiten. Nu we weer op kantoor zijn, merk je dat er echt een goede sfeer is met leuke jonge collega’s.

Hoe ben je gegroeid binnen je rol?

Na mijn stage ben ik fulltime gaan werken. Ik kreeg toen nog meer de ruimte om mijzelf op meerdere vlakken te ontwikkelen, aangezien mijn achtergrond in econometrie lag, een vrij brede studie. Hoewel ik al enige ervaring had met programmeren, was mijn kennis van boekhouding en financiën beperkt. Na een jaar heb ik aangegeven dat ik het werk als BI Consultant leuk vond, maar ook graag een FDD-project wilde proberen. Aanvankelijk was mijn rol ondersteunend en pakte ik dingen op als het opschonen van data. Uiteindelijk kreeg ik de kans om echt deel te nemen aan FDD-projecten als consultant. Dit wilde ik voor mijn persoonlijke ontwikkeling. BI-projecten zijn vaak langer en richten zich meer op programmeren, terwijl je bij een FDD-project meteen de financiële cijfers induikt. Momenteel word ik benaderd voor projecten en beslis ik zelf of ik er deel van wil uitmaken, op basis van mijn beschikbaarheid en interesse.


Na ongeveer een jaar heb ik mijn eerste eigen project gekregen. Jan begeleidde en gaf af en toe nog toelichting. Dat verliep goed, en kort daarna kreeg ik een project dat ik eigenlijk helemaal zelf kon uitvoeren, met nog minder controle. In die rol werd ik ook het primaire aanspreekpunt voor de klant. Wanneer je net begint, ben je vooral bezig met het uitvoeren van het werk, maar geleidelijk aan groei je in de rol van contactpersoon voor de klant.

Kun je wat meer vertellen over werken als BI Consultant?

Ons werk draait om het structureren van de rapportage van een klant en ervoor zorgen dat deze altijd up-to-date is. We transformeren de gegevens die ze hebben naar een dashboard, SINCERIUS Business Insight. Dit proces kent verschillende fases. We beginnen meestal met een implementatieperiode van 4 tot 6 weken, waarin we intensief samenwerken met de klant en alle gegevens verwerken. In deze fase is het cruciaal om nauwkeurig te zijn. Vervolgens gaan we over naar een doorlopend contract, wat betekent dat we continue de data updates monitoren, eventuele fouten herstellen en daarnaast regelmatig op verzoek van de klant aanpassingen verrichten. Het werk verandert dan van fulltime naar een paar uur per week. Als contactpersoon van de klant ben je beschikbaar voor vragen en updates. Na verloop van tijd bouw je een portfolio van klanten op, ik spreek elke klant eens per twee weken.

Hoe heb je de BI-tak van SINCERIUS zien veranderen?

Toen ik begon bij SINCERIUS was ik de zesde persoon in het BI-team, en destijds was het vooral projectmatig werken en ontdekken hoe alles moest worden aangepakt. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een team van veertien mensen, dus ik heb de afdeling flink zien groeien. Er is ook een duidelijke scheiding ontstaan tussen het werk als developer en consultant. Developers richten zich nu op het portaal en het verzamelen van gegevens, terwijl consultants zich bezighouden met klantcontact, het opzetten en aanpassen van dashboards en rapportages. Daarnaast zijn er nu twee personen die zich bezighouden met business development en de toekomst van het product.

Deze groei ging hand in hand met de professionalisering van ons product. In eerste instantie was het product functioneel en effectief, maar was het lastig op te schalen. Op een gegeven moment hebben we processen gestandaardiseerd, vooral in de pipeline, waardoor we sneller voor klanten kunnen werken en projecten in een kortere tijd kunnen afronden. Wat eerst 8 weken duurde, kan nu in 4 weken worden gedaan. Nadat we de data-warehouse hadden gestandaardiseerd, hebben we ook de voorkant verbeterd. We hebben bijvoorbeeld een professionele partij ingeschakeld om het dashboard nog aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker te maken, zowel voor klanten als voor ons. Dit heeft mijn werk ook aanzienlijk vereenvoudigd.

Hoe zie je de komende drie jaar voor je?

Ik verwacht dat we blijven groeien en nog meer nieuwe klanten aantrekken, ook zullen we in staat zijn om per consultant meer klanten te ondersteunen. Er zal zeker nog meer standaardisatie plaatsvinden, maar onze unique selling point is altijd de maatwerkbenadering van ons product geweest, en dat zullen we behouden. Uiteindelijk gaat het om het vinden van de juiste balans hierin. Bovendien zijn er enkele nieuwe functionaliteiten die zeer waardevol zullen zijn voor de klanten en onszelf. Momenteel zijn we bijvoorbeeld nog afhankelijk van een update die ‘s nachts plaatsvindt, maar we werken aan een knop waarmee klanten hun gegevens zelf kunnen bijwerken. Op de lange termijn werken we aan een forecast module die klanten zal helpen bij het opstellen van cashflowprognoses, P&L-prognoses en budgetten