MEDIUM-2023-Sincerius-sfeer-9

Vendor support

Bij de verkoop van een onderneming of aandelenbelang wil een verkoper graag een efficiënt proces met een zo beperkt mogelijke verstoring van de bedrijfsvoering. Daarbij wil een verkoper veelal zoveel mogelijk gegadigden die een serieus bod uitbrengen, om de kans van slagen en de verkoopprijs te optimaliseren. SINCERIUS faciliteert verkopers hierbij door middel van twee vormen van vendor support:

 • Vendor assistance (VA): een meer gefocust due diligence onderzoek ten behoeve van de verkoper, waarbij we samen bepalen hoe gedetailleerd we te werk gaan en welk onderzoek we aan de gegadigden zelf overlaten.
 • Vendor due diligence (VDD): een relatief uitgebreid, onafhankelijk due diligence onderzoek dat de verkoper laat verrichten ten behoeve van potentiële kopers en waarop de koper mag vertrouwen (reliance).

Beide vormen van vendor support vergroten de kans dat meerdere partijen een weloverwogen bod uitbrengen en verkleinen het risico op prijsaanpassingen.

MEDIUM-2023-Sincerius-sfeer-22

Vendor assistance

Vendor assistance (VA) is een due diligence onderzoek op maat, afgestemd op de onderneming en behoefte van de verkoper. Vendor assistance (VA) zorgt voor een gecontroleerd verkoopproces:

 • Met VA zorgen we voor een consistente, like-for-like dataset en een solide financiële basis om het verkoopproces mee aan te vangen.
 • De verkoper houdt de regie: eventuele negatieve aspecten worden vroegtijdig gesignaleerd en op de juiste manier benoemd, en sterke punten worden benadrukt.
 • Potentiële kopers blijven langer in het verkoopproces: door VA wordt op een later moment exclusiviteit aan een aspirant-koper verleend.
 • Bij VA zijn kopers weliswaar genoodzaakt aanvullend onderzoek te doen, maar door de solide basis van de VA is de omvang daarvan beperkter en de belasting voor de onderneming gereduceerd.

Wij denken actief mee om het verkoopproces zo efficiënt mogelijk in te richten en het beste resultaat te behalen. Door onze jarenlange transactie-ervaring weten we hoe potentiële kopers te werk gaan en waar ze op letten. Ons onderzoek zorgt voor belangrijke input voor de verkoopstrategie.

MEDIUM-2023-Sincerius-sfeer-1

Vendor due diligence

Dit onafhankelijke due diligence onderzoek geldt als een standaard in de markt. Een VDD wordt uitgevoerd in opdracht van de verkoper, maar afgestemd op de behoefte van potentiële kopers. De kosten komen weliswaar voor rekening van de verkoper, maar de voordelen ook:

 • Een VDD geeft een onafhankelijk beeld van de onderneming. Geïnteresseerde kopers mogen hierop vertrouwen. Dit vergroot de kans dat meerdere partijen een weloverwogen bod uitbrengen.
 • De verkoper houdt de regie over het verkoopproces. Een VDD betreft een uitgebreid onderzoek van de onderneming en benoemt alle aandachtspunten: positief en negatief. De kans op latere negatieve prijsaanpassingen wordt hiermee verkleind.
 • Net als bij VA kan door een VDD op een later moment exclusiviteit worden verleend aan een aspirant-koper.
 • Een VDD bespaart veel tijd. De verkoper krijgt slechts één keer te maken met een grondig onderzoek. Dit vermindert de verstoring van de bedrijfsvoering.

Een VDD beperkt de risico’s op mogelijke prijsaanpassingen in grotere mate dan een VA, omdat VDD uitgebreider is qua onderwerpen en diepgang. Onze onafhankelijke rol, maakt dat we bij een VDD minder in staat zijn om de verkoper te ondersteunen bij het samenstellen van consistente data.

 

Untitled design (1)

Resultaat van vendor support

Ons onderzoek en onze jarenlange transactie-ervaring zorgen voor belangrijke input voor de verkoopstrategie. De belangrijkste doelstellingen van ons onderzoek:

 • Inzicht verschaffen in de meest waardevolle value drivers van de onderneming.
 • Inzicht verschaffen in de historische financiële informatie, de tussentijdse financiële ontwikkelingen en de financiële verwachtingen voor de toekomst.
 • Identificeren van financiële kansen, onzekerheden en potentiële dealbreakers. Voor een goede verkoopstrategie en een sterke onderhandelingspositie met een stevig onderbouwd verhaal.
MEDIUM-2023-Sincerius-sfeer-19

Business Intelligence: realtime inzicht

Met Business Intelligence (BI) maken we alle aanwezige data inzichtelijk: dé reden dat wij hiervan standaard gebruik maken bij onze vendor support werkzaamheden. BI helpt daarnaast om gedurende het project het management te ontlasten. Omdat er door toepassing van BI minder uitgevraagd hoeft te worden, kan het management zich blijven concentreren op de business.

Met de SINCERIUS BI tool is het mogelijk om volledig geautomatiseerd inzicht in de onderneming te krijgen. De uiteindelijke koper kan onze BI tool laten implementeren en de inzichten uit de vendor support optimaal benutten. De tool zorgt voor realtime inzicht in de KPI’s en toont, met één druk op de knop, alle rapportages en analyses overzichtelijk in 1 platform.

 

copy6

Daarom SINCERIUS

Cijfers zijn nooit alleen maar cijfers: de sector waarin de onderneming opereert, de toekomstverwachtingen en andere factoren spelen ook een rol. Met onze vakkennis en jarenlange transactie-ervaring helpen wij verkopers en ondernemingen om goed voorbereid het verkoopproces in te stappen.

Onze aanpak? Praktisch, professioneel en transparant met duidelijke adviezen. De verkoper kan zo de leiding kan nemen en houden in het verkoopproces.